Conceptul de mentenanta predictiva pleaca de la ideea ca un echipament trebuie supravegheat continuu sau periodic, cu scopul de a detecta orice inceput de defectiune in orice parte a echipamentului.
    Se recomanda monitorizarea continua a mijlocului fix si pe aceasta baza se poate realiza o planificare eficienta incepand chiar cand defectul este depistat timpuriu, cu mult inainte de a atinge limita maxima admisa. In aceasta situatie repararea se reduce la inlocuirea numai a componentelor defecte, celelalte nefiind afectate. Procedand in acest fel, la reporniri, pluritatea defectelor este mult redusa in intervalul imediat dupa pornire.
    Mentenanta predictiva se aplica echipamentelor, utilajelor cu functie majora in cadrul sistemului, asa numitele utilaje ᶦcheieᶦ, critice, conducatoare.
    Activitatea de predictie impune existenta unor analize de cheltuieli, inclusiv pentru piesele de schimb. Rezulta ca intretinerea predictiva a mijloacelor fixe in functionare permite interventia numai cand masuratorile si analiza functionarii pe baze complexe indica aceasta necesitate.
    Statistica pe plan mondial arata ca 85% din defectele constatate la echipamente, utilaje sunt predictive, restul de 15% putandu-se datora unor erori de proiectare nesesizabile, unor defecte ascunse sau unui control nedistructiv aplicat necorespunzator, etc .
    Prin folosirea predictiei de inalta de calitate, alaturi de alte componente ale mentenantei, timpul de functionare intre doua opriri planificate pentru reparatii poate creste semnificativ. Acest lucru este posibil numai pe baza unor studii specifice, masurari corecte, analize pertinente si concluzii logice. Programul de mentenanta predictiva are trei etape:
    a) - acumularea si actualizarea datelor prin monitorizare permanenta;
    b) - analizarea, diagnosticarea, stabilirea concluziilor si propunerilor;
    c) - implementarea si mentinerea programului, inclusiv imbunatatirea lui.
    Echipamentele utilizate in scopul realizarii procesului de mentenanta predictiva sunt:
    - trusa masurare si analiza vibratii tip Microlog CMX, MICROLOG GX;
    - trusa aliniere cu laser FIXTUR LASER XA, SKF TIMEA 1;
    - analizor portabil pentru ulei ungere;
    - laptop;
    - set adaosuri de reglare - shims;
    - camera termografica/pistol temperatura cu laser.