Trecutul, prezentul si viitorul !

Tabara de pictura ed. 3

    Editia a III-a a taberei de pictura cu tema „Dobrogea interbelică. De la Sulina la Balchik” s-a desfasurat in perioada 13-20 septembrie 2015 si a adunat 17 pictori – cu state vechi in ale picturii dar si masteranzi, studenti din Constanța, București, Cluj și Iași .Excursiile cat si documentarea pentru realizarea acestei teme au avut loc la Sulina,Delta Dunarii- Mila 23, Balchik .Toti participantii au fost extrem de entuziasmati de aceste excursii, deoarece o parte din ei chiar nu au vizitat Delta Dunarii.
    
    Dupa cateva zile de “zbucium” artistic tablourile expuse la Muzeul de Arta Constanta in cadrul vernisajului din data de 20 septembrie au fost extrem de sugestive si valoaroase, parca au vrut sa incununeze dorinta organizatorilor de a se mandri cu aceasta editie.
    
    Chiar putem spune ca este una dintre cele mai reusite tabere si asta se datoreaza grupului compact de pictori care au fost indrumati de Dna Daniela Carutiu, dl.George Leon dar si de catre dl.Oliv Mircea – prin discutii constructive si abordari specifice picturii.
    

        Prima ediție a Taberei de pictură „Pontul Euxin” si-a facut debutul în anul 2013 dintr-un avânt tineresc și cultural, plecând de la gluma prietenului meu, dl. Florin Munteanu, care a zis ”Penel întins!”, parafrazând ”Fir întins!”, urarea pescarilor, pentru că în anul 2012 am organizat împreună cu echipa mea Campionatul Mondial de pescuit la crap. Astfel am ajuns să susținem și să ne ocupăm cu plăcere, deja de a treia ediție a Taberei de pictură „Pontul Euxin”. Acest ”penel întins” chiar există, el fiind reprezentat și pe coperta catalogului de la prima ediție a Taberei de pictură, cu tema ”Briza Mării”. Mie mi s-a părut o ediție foarte bună, unde spiritul tânăr și cel de prietenie s-au reunit în interacțiunea pictorilor și în transpunerea pe pânză. Toți participanții s-au simțit extraordinar, iar lucrările sunt foarte frumoase.
    
    A doua ediție a Taberei de pictură „ Pontul Euxin” din anul 2014 cu tema ”Creștinismul în Dobrogea” a fost mai grea și mai profundă, totodată. La aceasta au participat atât artiști – pictori consacrați ai României, monștri sacri crescuți la școala lui Dan Hăulică, părintele spiritual al tuturor artiștilor de artă vizuală din România, și nu numai, critic de artă român, eseist literar, membru coresponent din 1993 al Academiei Române, fost redactor - șef la Revista de literatură universală ”Secolul 20” și ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, cât și artiști tineri din diverse centre universitare . Prin tema impusă a fost creată o punte între generații, perspectiva tânărului artist concurând cu greutatea lucrărilor celor consacrați. A fost o ediție dedicată lui Dan Hăulică.
    
    A treia ediție a Taberei de pictură „Pontul Euxin” din anul 2015, ”Dobrogea interbelică de la Sulina la Balchik” a avut o participare foarte compactă. Trebuie să știți că patentul la această manifestare, ca, de altfel, pentru fiecare denumire și tematică a edițiilor anterioare, îmi aparține în exclusivitate mie. Este adevărat că dna. Daniela Țurcanu - Caruțiu a adăugat explicații valoroase privind lumina deosebită de la Sulina la Balchik, dar de fiecare dată tema crudă mi-a aparținut mie. Prin excursiile organizate în punctele cheie ale acestui spațiu danubiano – pontic și în Bulgaria, în special la Balchik, participanții și-au ”cules” inspirația.
    
    Această ediție, fie din noroc, fie din întâmplare sau experiență acumulată de noi, organizatorii ei a fost una reușită, având artiști selecționați din cele patru centre universitare: București, Iași, Cluj și Constanța. Văzând atmosfera creată și lucrările prin care s-a abordat tema picturii interbelice in spatiul dintre Sulina si Balchik , eu, nu neapărat în calitate de priceput în ale picturii, ci mai degrabă ca un iubitor și susținător al acesteia, consider că această ediție organizată de noi a fost cea mai bună și valoroasă de până acum, spre satisfacția mea personală în asentimentul meu fiind și dl. Oliv Mircea –renumit critic de arta, curatorul acestei ediții și dl. academician Răzvan Theodorescu- invitat special- care a participat la conferința cu tema “ Dobrogea Interbelica de la Sulina la Balchik – traditia picturii interbelice in Dobrogea de la Sulina la Balchik”, desfasurata în cadrul ediției a treia a Taberei de pictură” Pontul Euxin”.
    
    De-a lungul celor trei ani de când a luat ființă prima manifestare a Taberei de pictură „Pontul Euxin” am încercat să o creștem, să o aducem la un nivel mai înalt, dar pe an ce trece cheltuielile sunt din ce în ce mai mari. Nu este ușor să susții de unul singur, integral o asemenea manifestare care începe să reunească nume sonore ale artei vizuale românești și de aceea consider că ar trebui să se implice și autoritățile locale, deoarece putem spune că a devenit un fenomen cultural al Constanței.
    
    După toate cele exprimate aici și trăite, constat cu bucurie că dacă a doua ediție a Taberei de pictură „Pontul Euxin”a fost un real succes, a treia ediție a devenit un fenomen cultural, iar prin următoarele, cu sprijinul autorităților ar trebui să devină tradiție.
    
    Mulțumesc tuturor celor implicați și în special dlui. Oliv Mircea, curatorul a două ediții, garanția că aici se întamplă lucruri bune și de calitate.
    
    Să ne vedem sănătoși la următoarele ediții!
    

Florin Carstocea


    

Contact Info
Click pentru vizualizare harta
AdresaStr. Marc Aureliu nr. 18
900744 Constanta
Telefon+ 40241 586 406
+ 40241 639 500
+ 40(0)372 738 741
Fax+ 40241 586 448
E-mailoffice@rig-service.com
Highlights
dgdfgdfg dfgdfgd.
Wait..