Trecutul, prezentul si viitorul !

Tabara de pictura ed. 2

    S-a deschis Tabăra de pictură „Pontul Euxin“
    Florin Cârstocea - „Ne propunem ca acest eveniment să devină o traditie“
    
    
    Cea de-a doua ediție a Taberei de pictură „Pontul Euxin“, organizată la Constanța de omul de afaceri Florin Cârstocea, și-a deschis, ieri, porțile la campingul GPM Holiday’s din stațiunea Mamaia. La tabăra care se desfășoară între 27 august - 6 septembrie participă pictori de renume internațional, critici de artă și lectori, studenți și masteranzi. De la evenimentul de deschidere nu a lipsit organizatorul și finanțatorul taberei, Florin Cârstocea.
    

    
    Omul de afaceri constănțean a mărturisit că este fericit pentru că avut ideea organizării acestei tabere de creație plastică. „Anul trecut, după prima ediție a taberei, am promis că o vom organiza și în acest an. La această ediție am invitat 14 pictori consacrați, dar și câțiva dintre participanții la prima ediție. Ne propunem ca această tabără să devină un obicei, o tradiție. Această acțiune o fac din suflet, chiar dacă implică mari costuri. În copilărie, avem un unchi care era pictor și îmi plăcea mereu să-l urmăresc cum desenează. Și dacă la Balcic există o tabără similară cu pictori români, de ce nu ar exista o asemenea inițiativă și la Constanța. Tema din acest an, «Creștinismul în Dobrogea», este profundă, mai ales că despre Dobrogea se spune că ar fi Betleemul românesc. Este o temă grea, dar generoasă. Sper ca participanții vor avea inspirație și că vom avea un vernisaj bogat în lucrări“, a declarat omul de afaceri Florin Cârstocea. La cea de-a doua ediție a taberei participă: Mircea Oliv, Mihai Hurezeanu, Silvia Radu, Horea Paștina, Emilia Pop, Daniela Țurcanu, Darie Dup, Gheorghe Caruțiu, Miruna Budișteanu, Zamfira Bârzu, Cristian Diaconescu, Andrei Tudoran, Mihaela Mihalache, Dragoș Bojin, Adrian Dica, Radu Augustin Răzvan, Laura Macri, Flondor Constantin, Ariana Nicodim, Mihai Sîrbulescu, Dacian Andoni, Sorin Scurtulescu. La rândul său, conf. univ. dr. Daniela Țurcanu a precizat că la cea de-a doua ediție a taberei au fost invitați artiști consacrați, care și-au dedicat viața creației pe teme religioase. „Această ediție este dedicată memoriei artistului Dan Hăulică, care a plecat dintre noi recent. El a fost cel care a stat alături de această generație de artiști plastici români. Dobrogea este un loc curat și pur. Vom vizita mai multe mănăstiri și biserici care ne pun în contact cu divinitatea. Au fost invitați și tineri care au participat la prima ediție, anume pentru a fi alături de marii maeștri. Tabăra este ca o punte de legătură între generații. Ne așteptăm ca expoziția finală să fie compusă dintr-o suită de sentimente și sinteze posibile ale celor două generații. Sperăm că tabăra va avea un rod bun, mai ales că tema aleasă este o provocare“, a explicat conf. univ. dr. Daniela Țurcanu, coordonatorul artistic al taberei.
    
    Vizite de documentare la mănăstirile și bisericile dobrogene
    După festivitatea de deschidere a taberei, care a avut loc miercuri seara, urmează două excursii de documentare, pentru realizarea temei propuse. Astfel, participanții vizitează în această perioadă mănăstirile Saon, Cocoșu, Celic Dere, Niculițel și Bălteni din județul Tulcea. Vizitele vor continua la bisericile de cretă din Basarabi, la Adamclisi, la Mănăstirea Sfântul Andrei și la Dervent. Pe data de 4 septembrie, va avea loc conferința cu tema „Experiență estetică și experiență religioasă în simțire - epifanie - plasticitate (Pictorul are în cerul gurii gustul învierii)“, în cadrul căreia își vor expune punctul de vedere pe acest subiect conf. univ. dr. Daniela Țurcanu, criticii de artă Mircea Oliv și Mihai Hurezeanu, conf. univ. Dacian Andone, precum și pictorul Sorin Scurtulescu.
    
    Vernisaj la Muzeul de Artă Constanța
    Vernisajul taberei de pictură va avea loc pe 5 septembrie, la Muzeul de Artă din Constanța, unde toți participanții își vor expune tablourile. Totodată, în cadrul festivității vor fi decernate diplome de onoare și de participare. Reamintim că prima ediție a taberei de pictură s-a numit „Briza mării“ și s-a bucurat de participarea studenților la Arte din Iași, Cluj, București și Constanța. Tabăra de pictură „Pontul Euxin“ este organizată de Asociația Pontul Euxin - Constanța, președinte Florin Cârstocea.

    


Dobrogea ….beethlemul romanilor!
    
    ….Iata-ne la finalul editiei a II-a , a taberei de pictura Pontul Euxin cu o tema profunda, pretentioasa, dar si generoasa totodata :
    ” CRESTINISMUL IN DOBROGEA “. Regiunea Dobrogea a fost poarta de intrare a crestinismului pe teritoriul patriei noastre, fiind cunoscuta si ca “Bethleemul romanilor”.
    In aceasta Tabara s-au intrunit artisti consacrati, care abordeaza crestinismul in toata creatia lor (SILVIA RADU, CONSTANTIN FLONDOR, HORIA PASTINA, DANIELA TURCANU, SORIN SCURTULESCU), artisti de renume international (ARIANA NICODIM RADU SERBAN , MARCEL LUPSE , DACIAN ANDONI, DUP DARIE, GHEORGHE CARUTIU , MIRUNA BUDISTEANU, ZAMFIRA BIRZU, CRISTIAN DIACONESCU,), precum si tinere talente (ANDREI TUDORAN, MIHAELA MIHALACHE, DRAGOS BOJIN, ADRIAN DICA, RADU AUGUSTIN RAZVAN, LAURA MACRI, GELU EFREM ), care se afirma prin simbolistica si traire.
    Tabara, in sine este un act frumos de cultura. Participantii si-au “cules” inspiratia in spatiul sacru al Bisericii de la Balteni – ctitoria noastra, al Manastirilor Cocosu, Celic Dere, Niculitel si Sf. Andrei.
    Desi tema aleasa a fost una complexa, toti participantii au reusit sa transpuna pe panza mesajul crestinismului si sa faca apropierea omului de divinitate , doar prin simpla privire a acestor tablouri.
    Vernisajul de pictura si creatie care a avut loc la Muzeul de Arta din Constanta a incununat rodul creatiei acestor monstri sacri ai artei vizuale romanesti, fiind prezente aici alaturi de tablourile create in acesta tabara, si exponate de o incontestabila valoare si apreciere :
     ( PASAREA LUI GORDUZ, INIMA LUI NICODIM .). Avand in vedere tema crestina a acestei Tabere de pictura, invitat de onoare la Vernisajul organizat a fost si IPS Teodosie, care a rostit cuvinte de duh.
    Doresc sa multumesc, pe aceasta cale, tuturor participantilor, in special d-lui Oliv Mircea, critic de arta de o mare valoare, care a sustinut alaturi de Daniela Turcanu, Ion Vladuca, Mihai Hurezeanu, Sorin Scurtulescu, Dacian Andoni, Silvia Radu Conferinta “Experienta estetica si experienta religioasa. Intuitie, epifanie si plasticitate. (Pictorul si gustul invierii) ”, dedicata post-mortem lui Dan Haulica- parintele spiritual al tuturor artistilor de arta vizuala din Romania si nu numai, critic de arta roman, eseist literar, membru corespondent din 1993 al “Academiei Romane”, fost redactor-sef la Revista de literatura universala “Secolul 20” si ambasador, delegat permanent al Romaniei pe langa UNESCO.
    Dupa toate cele exprimate aici, constat cu bucurie ca si aceasta
    a II-a editie a Taberei de Pictura Pontul Euxin a fost un real succes ! Pai …daca a fost un real succes nu-mi ramine decat sa - continui aceasta tabara – fac ca aceasta tabara de pictura sa devina o traditie.
     Va astept pe toti cu drag la cea de a - III-a editie!”
    

Florin Carstocea

Contact Info
Click pentru vizualizare harta
AdresaStr. Marc Aureliu nr. 18
900744 Constanta
Telefon+ 40241 586 406
+ 40241 639 500
+ 40(0)372 738 741
Fax+ 40241 586 448
E-mailoffice@rig-service.com
Highlights
dgdfgdfg dfgdfgd.
Wait..